Maktens berusning

Jag har den senaste tiden med allt det som händer i b. la Egypten undrat vad det är i makt som berusar. Jag menar det var väl knappas en högoddsare att Mubarack skulle tvinas att avgå, det var snarare en fråga om tid. Men ändå höll han sig nästan krampaktigt kvar vid makten. Det eftergifter han trots allt gjorde var bara delar av totalen, den yttersta makten skulle han ha kvar. Om det som nu händer i Egypten är bra eller dåligt får framtiden utvisa om detta är jag för okunnig för att ha en åsikt, jag funderar bara kring själva makten.

Om vi alla börjar titta omkring oss har vi säkert flertalet exempel på den gamla romanen Dr Jekyl and Mr Hyde. Helt vanliga snälla människor som blivit befordrade och genast blir småmonster och gamla vänner blir nästan som fiender. Vad är det i makt som är värt det priset? Eller kan det vara så att det är precis samma människor som tidigare bara att jag ser på dem med andra ögon, blandar in egna värderingar bara för att de fått makt? Kanske det är så att förändringen sker hos mig istället?

För ett antal år sedan, tror det var någon gång på 1960 talet, gjordes ett psykologiskt experiment i USA som senare kom att kallas för ”the Lucifer Project”. Helt vanliga studenter delades in i två grupper, den ena gruppen skulle spela fångvaktare medan den andra spelade fångar. Efter, om jag minns rätt, endast 36 timmar hade dessa studenter som tidigare varit vänner förändrats totalt. Fångvaktarna gjorde allt för att förnedra sina forna kompisar, och den övervakande professorn lät detta ske då han spelade fångvaktare och också var med i spelet. Igen -vad är det med makt som berusar?

Om jag ska drista mig till en liten gissning, eller rättare sagt en uppdelning. Jag har en känsla (notera att detta är mina egna tankar utan någon vetenskap bakom) att yttre makt förändrar och riskerar att bli ond medan den informella makten är mindre berusande.

Alla människor har makt på något sätt, över våra barn, över kollegor, över barnen i laget man tränar men en tilldelad makt har du bara på låns så länge de runt om dig låter dig ha den, medan en informell makt är mer stabil. Se på Egypten igen, Mubarack fick makten tilldelad efter att den förre presidenten Anwar Sadat mördades, men nu har folket beslutat att det får vara nog. Medan en ledare som t. ex Gandhi hade makt som kom inifrån och har makt än idag efter sin död genom sina ord och idéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s