Skrämmande

Jag kör mycket bil och därför blir det en hel del lyssnande på radio. Oftast finns bara radion där i bakgrunden utan att jag aktivt lyssnar på den, men ibland diskuteras ämnen som får mig att bli en mer aktiv lyssnare. Här om dagen var det just ett sådant tillfälle.

Personen som var med i diskussionen hävdade att allt fler i vårt samhälle går till sina jobb bara för att de vill ha den trygghet som lönen innebär, de skulle mycket hellre jobbat med något annat. Personen (som jag dessvärre tappat namnet på) jobbade med att hjälpa personer till en ny karriär men att detta var mycket svårt då arbetsgivare endast satsade på säkra kort, dvs. du ska ha erfarenhet från liknande jobb.

Stämmer dessa uppgifter tycker jag det är skrämmande. Visst till vissa typ av yrken krävs det en utbildning, det köper jag. Bara för att jag som säljare känner för att bli kirurg skulle resultatet bli så där…. men alla andra yrken.

Vilja försätter ofta kunskap. Låt mig ta ett exempel från sportvärden. Jag är lagledare för ett gäng killar i 13-års åldern, vi har vunnit våra serier (spelar i två olika) två år i rad och tillhör ett av de bästa lagen i Skåne. I samma serier finns det lag som har en betydligt sämre kunskap kring innebandy (teknik, spelmodeller, mm.), men attans vad de vill vinna mot oss. Dessa matcher har vi det kämpigt och det brukar bli härliga tillställningar. Vilja trumfar över kunskap.

En utopisk tanke, men tänk om vi skulle göra en total inventering  och därefter placera personer där de verkligen vill vara. Jag är övertygad att vi skulle se en drastiskt ökning av vår produktivitet, gladare och mindre stressade personer, mindre antal personer med stress-relaterade sjukdomar.

Hur är det med dig, trivs du på ditt jobb eller får du bara lön?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s