2016 – året fullt med möjligheter!

Året har visserligen några timmar kvar innan vi måste kämpa med att skriva en 6 i slutet istället för den 5 som det kändes som i går vi var tvungna att lära oss.

Åter som gått har ur många hänseenden varit händelserikt, tyvärr är det de svarta minnena som tar över. Året nästan började som det slutade, med fasansfulla terroristdåd i Paris. Vi blev alla väldig tydligt påminda att motsättningarna i världen aldrig varit så stora som nu och att det finns krafter som kan gå långt för att få sin vilja igenom. Kom att tänka på en gammal låt av Magnus Uggla som heter IQ där en av raderna är ”där hjärnan tar slut tar nävarna vid”, tyvärr användes det annat än nävar i Paris.

Det sägs att det alltid förekommer ett krig någonstans i världen, detta år har även krig eller rättare sagt krigets konsekvenser kommit oss närmre än tidigare. Vi upplever den största flyktingströmmen genom tiderna, aldrig förr har så många människor sökt sig till oss för att få hjälp. Tyvärr har vi samtidigt med detta bevittnat att den omtalade enigheten bland Europas länder tydligen endast gäller på presskonferenser och i kommunikéer, när det verkligen behövs är löftet tunt som vatten. Det är endast några få länder som tagit ansvar medan andra duckat, Sverige har tagit ett stort ansvar och åtminstone i början gjort det som vår förre stadsminister önskade – vi öppnade våra hjärtan. Det finns ett isolerat parti i Sverige som länge velat det motsatta och som nu växer sig allt starkare.  Vi ser även den retorik de använder – tydligen kallad sverigedemokratiska – sprider sig till övriga partier och dessvärre även till våra olika medier. Vi har under året fått lära oss att massinvandring och systemkollaps är ord som är här för att stanna. I det läge vi är i behöver vi en stark ledare som visar vägen, men det är tyvärr tomt på den politiska arenan just nu. Låt oss hoppas någon tar på sig ledarhatten under nästa år.

Det som varit är historia, låt oss ta lärdom och gå vidare. Eller för att citera vår stadschef Carl XVI Gustav – låt oss vända blad. Ingen av oss vet vad 2016 kommer bjuda på, men vi kan alla vara säkra på att det kommer vara en salig mix av berg och dalar, av skratt och gråt och av både ljus och mörker.

Låt oss alla göra allt vi kan för att 2016 ska bli ett år som vi kan sammanfatta på ett ljusare sätt. Det är upp till oss alla att se till att det blir så, vi måste var och en dra vårt strå till stacken. Väljer vi att se och agera på ett positivt sätt kommer vi nå detta mål, motsatsen leder just till det motsatta.

I natt vid 12-slaget kommer vi önska varandra ett Gott Nytt År och lova varandra både det ena och det andra, att träna mer och att gå ner i vikt är säkert löften som kommer upprepas i många hem. Viktigt båda delarna, men jag hoppas på ett ännu viktigare löfte – att vi lovar varandra att på allvar öppna våra hjärtan, att våga se världen från andra perspektiv än vårt eget och att vi vågar utmana våra fördomar. Gör vi det är jag övertygad att 2016 kommer bli ett härligt år där bergen är betydligt fler och att dalarna kommer vara grundare.

Gott Nytt År på er alla och en önskan om en härligt start på den nya året och en ännu bättre fortsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s