Sorg och saknad

Jag har aldrig träffas Steve Jobs, jag har aldrig mailat, chattat eller på något annat sätt kommunicerat med honom och som en följd av detta känner jag inte honom över huvudtaget – men ändå kände jag en klump i bröstet när jag fick nyheten att cancern vann och Steve Jobs avlidit – VARFÖR?

Varje dag dör det en massa människor som jag likt Steve Jobs inte känner men och för dessa känner jag inget. Visst Steve Jobs var en fantastisk entreprenör som under sin livstid byggt upp ett av världens största bolag (om inte till och med det största). Appel har enligt mig de mest fantastiska produkter. Steve Jobs har lagt ribban högt när det gäller att hålla presentationer och jag är övertygad att många av hans Keynote-presentationer kommer användas i retorikundervisningen i framtiden, hans tal på Stanford university 2005 (http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc) var retorik enligt mig när den är som bäst.

Men kvar hänger frågan varför jag känner sorg över hans bortgång, är det samma fenomen som gör att jag kan känna ögenen fylla på sig med vätska om jag ser något på TV och/eller film. Det kan vara något så banalt som ett TV-program som t. ex Extreme home makeover. För er som missat (nåja..) detta program går det i typisk Amerikansk anda ut på att ett samhälle hjälper en familj till ett bättre liv. Fler exempel på tillfällen när en tår eller annan tornat upp sig i ögonvrån är prinsessan Dianas begravning och Björn och Agnes som sjöng när vår kronprinsessa gifte sig. Känslor som dessa har blivit starkare och starkare med åren och kan vara rent sorgliga händelser (begravningar), eller händelser där någon blir lycklig (home makeover, bröllop). Jag har funderat på detta mer än en gång men svaret verkar vara långt borta och helt ärligt måste jag ha ett svar på det.  Det är väl bara att acceptera att det är så jag är och fortsätta leva med det.

Steve Jobs kommer aldrig mera hålla något tal, han kommer aldrig mera presentera någon ny Appel-nyhet men jag är övertygad att hans ande kommer sväva över Apples produkter länge än. Mitt bidrag till att hålla minnet av Steve Jobs vid liv är ett av hans berömda citat som jag personligen tycker är väldigt bra:

 ”Att komma ihåg att jag ska dö snart är det viktigaste verktyg jag någonsin fått för att hjälpa mig fatta viktiga val i livet ”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s