Ta hand om varandra

Jag är i skrivande stund i USA och mer specifikt SanFransisco, hittills har staden levt upp till mina förväntningar och livet leker. Men även dagarna här har givit en möjlighet till reflektion och eftertanke. Har vi det för bra i Sverige?

Jag har varit i USA förut och vad som slår mig denna gång är att antalet tiggare på gatan har blivit fler, det antal som verkar leva i samhällets utkant verkar fått det tuffare än tidigare. Det kan i och för sig vara så att det alltid varit så här i SF, min jämförelse haltar rätt ordentligt då detta är mitt första besök i denna stad. Vad menar jag då med att vi kanske har det för bra? Jag vet att bara att nämna att vi har det för bra kan få många att hoppa till, men låt mig för klara ved jag menar.

USA är ett land med många problem som de behöver ta tag i, de har ett sjukvårdsystem som behöver en stor reformering, ett skattesystem som gör att Warren Buffet’s (världens näst rikaste om jag har rätt information) sekreterare betalar betalar mer i skatt än han själv. Men de är även ett samhälle där alla (nåja) hjälper och stöttar varandra. Det finns alltid (ännu ett nåja) en hjälpande hand och/eller en organisation som hjälper till om du vill. Vad detta beror på kan vi alltid spekulera i och diskutera i det oändliga, men jag är övertygad att jag hamnar rätt nära anledningen när jag påstår att det beror på avsaknandet (heter det så?)  av det skyddsnät vi har i Sverige. Om du är medveten om att nästa person som kan behöva hjälp kan vara Du är det säkert lättare att hjälpa till.

Vi har ett bra system hos oss i Sverige som jag absolut vill behålla, men även ett bra system behöver utvecklas för att ligga i framkant. Vill jag då att vi ska kopiera det Amerikanska systemet -ABSOLUT INTE!

Men även om systemet har väldigt mer att önska så är människorna och deras inställning värda att kopiera. Deras inslag av gästfrihet, öppenhet och medmänsklighet skulle jag gärna se i Sverige. Där vi alla vidgar våra vyer och ser att det finns människor omkring oss som behöver hjälp. För det hjälper föra hur många gånger vi går förbi säljaren av gatutidningar och låtsas som om han/hon är luft -han/hon finns där ändå hur mycket vi än väljer att se åt ett annat håll! Visst skänker vi massor med pengar varje gång det är en gala på TV och det är bra, men vi kanske i vårt dagliga liv sträcka ut en hand en gång extra till någon som behöver hjälp. Saknar vi pengar att skänka kanske vi har en minut eller två över och bara lyssna, bara visa att den där säljaren av gatutidningen verkligen finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s