Snyggt jobbat!

Jag kör mycket bil och har för att mildra tristessen radion på. Vanligtvis är ljudmattan bara där, vad som sägs stannar väldigt sällan kvar i mitt medvetande. Nu säger en del att det är få saker som gör det, men jag har valt att se på detta som illa förtal (men visst ligger det något i det ibland…). Men denna dag handlade det om skolan och diskussionen fick mig att bli en aktivare lyssnare än jag brukar vara. Snabbt insåg jag att diskussionen på etern var bredare än så och kunde appliceras på många områden, den handlade om beröm! Läraren menade att skolan bara tar kontakt med föräldrarna när något negativt har hänt. Aldrig, eller åtminstone väldigt sällan, när eleven gjort något bra eller bara för att kommentera framsteg i något ämne. Vidare ansåg läraren att det borde ges tid till just detta – ringa hem och ge beröm. En helt underbar idé tycker jag, men sedan sa läraren något som  fick mig att reagera. Hon sa att föräldrar behöver få känna sig stolta över sina barn oftare. Jag har två barn som jag är stolt över, men jag är dålig på att säga det förhoppningsvis visar jag det istället. Men det finns kanske barn som haft oturen att få föräldrar som saknar stolthet till sina barn. Det är många känslor i min kropp när jag läser om pappan som lämnar sitt barn till att gå hem för han hade spelat innebandy för dåligt. Hoppas innerligt att hela historien är ett dåligt skämt eller en del i en forskning för att se hur vi medmänniskor reagerar, skulle historien vara sann blir jag rädd för vart vi är på väg. Visst är jag både arg, förbannad och besviken på mina barn ibland, ibland är det befogat andra gånger inte. Men stoltheten finns där trots allt ändå. Men resonemanget kring beröm tycker jag som sagt kan vidgas till att  gälla andra områden än skolan. När t. ex. berömde du en kollega senast? När sa du t. ex. tack för att din respektive dammsugit och/eller gjort mat. Bara för att slippa få telefonsamtal/mail från era respektive nu vill jag vara tydligt att jag menar ett beröm lite då och då, att berömma varje liten sak kan bli tjatigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s