Billigt, billigt, billigt

Har vår allas jakt efter billigare priser gått för långt? Har vår iver att få saker och ting omkring oss nått en gräns och vi vägrar ta ansvar för de konsekvenser detta ger? Den senaste konsekvensen är att tillverkningen av Läkerol flyttar utomlands.

Vi vill alla att våra semestrar ska bli så billiga som möjligt så vi letar efter lägre prislappar, men samtidigt upprörs vi när vi får reda på de usla arbetsvillkoren för de som jobbar på flygbolagen och upprörs över hur trångt det är på planen eller brist på underhåll/städning.

Våra stora butikskedjor tävlar om att ha den billigaste matkassen och därmed lockats konsumenter, vilket leder till att de dyrare råvarorna i våra livsmedel ersätts med billigare kemikalier så som konsistensgivare, aromämnen och färgämnen.
Det som kallas ”private label” där våra butikskedjor har en egen serie a’la ICAhandlarnas blir allt vanligare. Vi konsumenter luras att tro att produkten vi köper är samma som tidigare bara med ett nytt märke och de kanske är så, men den kan lika gärna vara en likvärdig produkt där råvarorna som sagt ersatts med olika kemikalier för att pressa priset. En produkt vi är vana att köpa har helt plötsligt producerats utanför var gränser där det är billigare utan att vi noterar det då förpackningen ser exakt lika ut. Kedjorna vet att vi oftast bara läster innehållsförteckningen då vi köper en vara för första gången.

Vi vill köpa allt billigare elektronik så den ena kedjan efter den andra går på knäna och där det första offret nu skördats (OnOff), men alla väntar på nästa. Om det fortsätter kommer vi snart ha några få stora aktörer kvar och hur blir det då med vår chans att kunna välja? Då kan dessa kedjor sätta vilka priser de vill, för det finns ingen konkurrens.

Nu kanske många av er som läser detta tycker jag är snobbig och har dålig förståelse för de som har mindre pengar i månaden än vad jag har. Ni kanske tycker jag helt saknar insyn hur det är att varje månad behöva vända på varje krona för att få månadens pengar att räcka till. Ni har delvis rätt, men problemet med att jobben flytten utomlands drabbar oss alla oavsett inkomst så även problemet med att våra kroppar får ta emot mer kemikalier genom maten.

Men detta går att ändra på, vi som konsumenter har en STOR makt! Ökar efterfrågan på en viss vara kommer den garanterat finnas på allt fler ställen.
Som jag tidigare skrivit måste vi kanske stanna upp lite och likt titeln på Christer Olssons bok tänka efter vart är vi på väg – och vill vi dit?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s