Jobbet – är det jag?

Det är viktigt att ha ett jobb, förutom en tillhörighetskänsla ger det en inkomst som gör livet lite lättare att leva och skapar en trygghet. Utöver tryggheten får vi på arbetsplatsen möjlighet att ventilera tankar och idéer och få en socialgemenskap. Dessvärre har vi det tuffa tider just nu och många står idag utan jobb och om man får tro prognoserna kommer fler hamna i situationen under nästa år.

Jag har två gånger varit utan arbete i mitt liv, båda gångerna kände jag skrämmande snabbt hur hela plattformen jag stod på försvann under mig. Den bild jag hade av mig själv  rämnade och jag var helt plötsligt helt utan värde.

Har du aldrig varit arbetslös vet jag att det kan vara svårt att tänka sig in i denna situation och hur jobbigt det är, och det är helt naturligt. Att vara arbetslös är en konstig situation i ett samhälle där ens identitet bygger på vilken titel man har på. När vi träffar nya människor på t. ex. fester brukar arbetet och vad man jobba med vara ett av de första ämnena man diskuterar (efter vädret då förstås) . Gör ett litet test för dig själv – nästa gång du får frågan vad du jobbar med av någon okänd – svara ”arbetslös” och känn den något konstiga stämning detta svar skapar i rummet. Du kommer märka att personen som ställde frågan kommer ha svårt att placera dig och bli väldigt obekväm med situationen.

Jag har precis som alla andra klistrat på människor olika egenskaper bara efter deras yrke, vår yrken blir dessvärre synonymt med vilka vi är. Detta synsätt ställer enligt mig upp hinder på arbetsmarknaden, att byta karriär idag är i stort sett omöjligt. Har du hamnat i ett ”fack” är det svårt att komma därifrån -”skomakare bliv vid din läst”.

Vad sägs om att vi när 2012 tar slut även slutar med denna ovana och att 2013 är startåret när vi alla jobbar stenhårt med att se personen bakom rollen. Nästa gång vi träffar någon okänd undviker vi helt att ställa frågan vad han/hon jobbar med -på en fest är detta dessutom väldigt ointressant, jobb talar vi på arbetstid på fest slappnar vi av och laddar batterierna. Du kommer även upptäcka egenskaper hos människorna du träffar som du annars riskerat att missa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s