Våra masker

Jag har ett antal masker jag bär med mig och använder, hur är det med dig?
Dagligen spelar jag olika roller, på jobbet är jag affärsmannen, på fritiden pappan och på Friskis&Svettis ytterligare en roll. Vilken mask jag har på mig på morgonen innan frukost kan bara min familj svara på, men den är säkert Att färgen går i svart… Är jag då en falsk person som vänder kappan efter vinden och ändrar mig för att passa in?
Jag försöker vara ärlig i allt jag gör, ibland misslyckas jag, men överlag tror jag jag lyckas rätt bra. De olika rollerna, eller maskerna, jag ändrar under dagen är mer att jag förstärker vissa delar av mig själv för att passa in i den situation jag befinner mig i.
På jobbet tar jag på mig masken affärsmannen där känslorna får stå tillbaka för kalla fakta och en betydligt hårdare Jonas än jag innerst inne är, samvetet är mindre dominerande än i andra roller. Men denna mask måste jag kasta av när jag kommer hem och är pappa och make. I rollen som pappa och make är det andra egenskaper jag måste plocka upp till ytan och använda. Tyvärr finns nog egenskaperna som krävs av mig som affärsman kvar även när jag kommer hem och det måste jag jobba med – de egenskaper passar bättre vid förhandlingsbordet än vid köksbordet.

Jag är med i bakgrunden och ordnar en utbildning för blivande politiker. Det var i detta sammanhang jag fick frågan om hur man som fritidspolitiker får ”balans i livet”. Frågan är riktigt bra och sitter kvar i mig fortfarande då jag lämnade det politiska livet b. la. av skälet att andra tvingade mig koppla samman mitt privatliv med det offentliga och det passade mig dåligt – balansen sattes ur spel. Men frågan gäller långt utan för kretsen fritidspolitiker. Jag blev rätt överrumplad av frågan måste jag erkänna och är skyldig deltagaren ett bättre svar än jag gav då.

Kan man då ha total balans i livet hela tiden – dessvärre nej! Ibland måste saker i livet få ta större plats och då får man låna tid och utrymme av annat. Men ett lån ska betalas tillbaka, det är när du missar att betala tillbaka du är inne på en fel och farlig väg. Jag kan ärligt säga att jag har en hel del lån som släpar och som jag måste ta tag i, räntan är tuff!
Tillbaka till maskerna – menar jag då att idealet är en värld där vi slänger alla masker? Nej, jag tycker det är bra med masker om man kommer ihåg att det är just en mask och att denna går att byta ut. Viktigt är att vi måste göra våra egna masker, vi måste låna egenskaper från från våra andra masker när vi ”bygger en ny”, att låna masker av varandra är farligt då vi riskerar att tappa bort oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s