Skärpning – Tack!

”Invandrarfientliga och rasistiska partier har ökat sin närvaro på nätet för första gången på 5 år” Den nyheten var den första som strömmade ut ur högtalarna när jag satte mig bilen för att köra till jobbet i morse. Dessa partiers grundsyn skiljer sig fundamentalt från mina, men jag tycker det är bra att de vågar stå för sina åsikter. Vi har en yttrandefrihet i detta land och denna gäller även om åsikterna som framförs skiljer sig totalt från ens egna.

Men skrämseluttalande så som ”snart får alla kvinnor bära burka” och siste Svensk tar flaggan med sig” ska enligt mig helt bort från debatten och är snarare av avart som en del tar till till när deras argument för sin sak tryter. Vår debatt är full av misstolkningar, rykten, märkliga vinklingar och rena lögner som b. la. Özz Nujen lyfte fram i sin show ”Dålig stämning” (riktigt bra show för övrigt).

Vi har haft (och har?) en tradition att sopa jobbiga diskussioner under mattan i en from förhoppning att det försvinner. Den politiska debatten har enligt mig tassat runt ämnet invandring som ”katten kring het gröt” av rädsla för att få stämpeln ”invandrarfientlig” eller ännu värre ”rasist” av andra.

Vi har för att undvika jobbiga etiketter hittat på den ena krystade etiketten efter den andra på de som flyttar till vårt land. Enligt mig är det enkelt, du är Svensk om du har ett Svenskt medborgarskap, Dansk om medborgarskapet är Dansk och så vidare. Låt oss nu slippa alla andra etiketter likt ”nysvensk”.

Det har gått tre år sedan den norske terroristen Anders Behring Brevik satte sitt namn på kartan på det värsta tänkbara sätt. Som grund för sitt vansinnesdåd hade han sitt 1581 sidor tjocka manifest ”2083 – A European Declaration of Independence” där han bl. a. försvarade sitt dåd med att han ville förhindra en kommande islamisering av Europa. Rädslan för att islam ska bli den dominerande världsordningen hör man till och från även i debatter här hemma i vårt land. Denna typ av argument tillhör gruppen osakliga, att vi skulle riskera bli islamiserade är trams och inget annat! Det framgår tydligt av bilden där blåa nålar är kyrkor och röda är moskéer.

20130625-103933.jpg

Självklart måste vi diskutera invandringen i Sverige precis som vi diskuterar allt annat, där vi belyser fel och brister. Vi måste få uttrycka vår ev. rädsla men – och detta är viktigt – vi MÅSTE göra det med respekt för alla inblandade. Att förvanska fakta, ljuga och blanda ihop ”äpplen och päron” är en farlig väg att gå. Att måla upp osakliga bilder som medvetet framkallar rädsla och skapar oro är just så som en mustaschprydd herre i Tyskland kom till makten och något vi måste undvika inträffar igen.

Att som en del partier gör skylla alla våra problem på invandringen är precis som med islamiseringen ovan trams. Vi är ett rikt land och har det riktigt bra, naturligtvis kan allt bra bli bättre och det är bra att vi strävar dit. Alla som bor i vårt land tillför på ena eller andra sättet något och vi måste enligt mig dra nytta av våra olikheter istället för att se det som en svaghet. Det är helt naturligt att människor då och då missköter sig och/eller begår misstag, det är ett mänskligt drag och INGEN fråga om kultur eller ursprung.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s