Beröm – hur svårt ska det vara?

När fick du beröm senast? Hur länge sedan var det du gav en kollega beröm?
Låter frågorna konstiga? Tyvärr inte! För ett tag sedan publicerades en undersökning som visade att var 5’e person misstrivs på sin arbetsplats – det är en skrämmande hög siffra! Alla tycker väl mer eller mindre om sitt arbete då och då, men att varje dag gå till jobbet och känna misstrivsel skapar stress och det vi alla vid det här laget är dåligt för vår hälsa.

Trots att våra företag lägger ner stora summor på olika former av ledarskapsutbildningar och böcker hur man ska bli en bättre chef/medarbetare säljer som aldrig förr så stiger ohälsotalen. Statistik visar att företag där personalen trivs i snitt har en högre lönsamhet och personalen är friskare, men detta verkar ha liten eller ingen effekt.

Visst ordnas det företagsfester och andra jippon och det är väl bra och trevligt, men jag tror lösningen är både billigare och enklare än så. Jag tror det är så enkelt som att vi är för dåliga att berömma varandra, för dåliga att visa uppskattning. Vi är däremot snabba att påpeka när något går fel, påpekandet kan vara i all välmening – men likväl fokuserar vi på det som är fel istället för det som är bra. Eller som Göran Aldén (@trendspanaren) så väl formulerar sig på Twitter och som blev min inspiration till denna text: ”beröm de som berömmer utan dem skulle världen vara utan beröm!”

Det är väldigt lätt att peka finger och klaga på andra runt om sig själv, men tillbaka till frågan jag började med -när gav du någon beröm senast?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s