Något är fel!

”Polisen kraftsamlar”, ”på liv och död”, ”blodigt allvar”, ”fiender” – är det någon som tänker på fotboll nu. Tyvärr är det nog det för vi är rätt vana vi denna typ av språk när vi diskuterar fotboll idag. Orden ovan är hämtade från tidningarna och gäller dagens derby mellan Skånes två allsvenska lag, Malmö FF och Helsingborgs IF.
Polisen har uppmanat alla som inte ska gå på matchen att hålla sig borta från området runt arenan, planer för att bussa fans från Malmö upprättas och polisen kommer samla på sig otaliga övertidstimmar bara för att hålla fansen i schack. Vi talar fortfarande om en fotbollsmatch, en sport där vi redan från barnsben fostras att tycka det är roligt – något är riktigt fel.
Det har gjorts otaliga utredningar kring detta problem, men inget händer. Förbundet och klubbarna försvarar sig alltid med att de som bråkar inte har med fotbollen att göra. Detta kanske är sant jag vet inte, men det är runt fotbollen det händer och det är ett stort problem som kostar stora pengar.
För att dra en parallell var min familj i USA för ett tag sedan och tittade på en college match i amerikansk fotboll. Innan matchen skulle vi få följa med på något de kallade för ”tailgating”, vi sa ja utan att ha kunskap om vad vi sa ja till då vi blivit lovade att det skulle bli roligt. Sagt och gjort hamnade vi på en stor parkeringsplats precis utanför arenan tillsammans med alla andra fans, här dukades det upp öl, mat och snacks och man umgicks. Till vår stora förvåning insåg vi snart att det var fans från BÅDA lagen som samlats och umgicks innan matchen. Pikarna och trackningarna haglade i luften, men dessa kompletterades med skrattsalvor. Man uppskattade att ungefär 50 000 skulle komma och de flesta hade någon forn av ”tailgating” på någon parkeringsplats i närheten, vår var den största. Då jag av ren nyfikenhet frågade en polis hur många av hans kollegor som var i tjänst svarade han snabbt fyra st! Dessa fyra skötte endast trafiken, allt annat skötte sig själv sa han. När matchen skulle börja tågade alla in på arenan för att på olika sidor av planen heja fram sitt lag (vårt lag är erkänt dåliga och förlorade helt väntat, trots att de tog ledningen med en inledande tuchdown)
Kvällen kommer för alltid finnas kvar i mitt minne, dels för det otvungna sättet amerikaner umgås och har roligt men även hur detta land ser på sin idrott – det ska vara roligt! Tyvärr kommer vi väl under en överskådligt tid fortsätta se våra belägrade städer när två lag ska mötas i derbyn.
Det finns dagar då jag verkligen tycker det är bättre på ”andra sidan pölen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s