Dom B 6426-13

Aldrig (nåja) förr har väl en dom varit så känd och omdebatterad som denna. Aldrig förr har väl domare varit så avskydda och idiotförklarade som de som var med och förkunnade domen och aldrig förr har jag varit så benägen att hålla med.
Jag vet att spaltmeter har skrivits om denna dom och knappas någon har väl missat att en grupp 16-17 åriga killar blivit friade av Svea hovrätt efter en -vad alla andra kallar det utom Svea hovrätt- våldtäkt på en 15-årig flicka. Hovrätten ansåg att det inte var en våldtäkt av en mängd olika anledningar som jag ska bespara er för jag anser de är så korkade att de inte ens är värda plats här. Men detta inlägg kommer inte handla om själva domen, anledningen till detta är väldigt enkel, jag är inte jurist och saknar kunskap om att bedöma det juridiska riktiga i domen – moraliskt däremot är det fullkomligt fruktansvärd och just här har vi problemet.
Vi som befinner sig utanför ”det juridiska systemet” har svårt att hålla isär begreppen juridik och moral, precis som jag själv gjort ovan. Vi kan tycka att det killarna gjort är rent åt h-vete och att deras föräldrar missat väsentliga delar av deras uppfostran, men enligt hovrätten har de handlat juridiskt rätt. Det är ett stort problem när juridik och moral skiljer sig så väsentligt som här. Vi riskerar få ett samhälle där vi innevånare tar lagen i egna händer då vi anser (med rätta i detta fall enligt mig) att lagen tappat fotfästet.
Jag vill leva i ett samhälle där det är juridiskt fel att sex killar låser in en jämnårig berusad tjej i ett mörkt rum och turas om att ha sex med henne. Jag vill att dessa killar mist ska dömas till vård på så lång tid att vi är helt säkra att de ALDRIG kommer göra om det och att de inser hur in i h-vete korkade de varit. Fängelse kanske hade varit hårdare, men knappas bättre för en 16-åring eller för samhället sett på lång sikt.
Jag vill samtidigt att vårt samhälle tar hand om tjejen och ger henne all tänkbar hjälp för att komma tillbaka till livet, ärren efter händelsen kommer hon alltid bära med sig, men vi måste alla hjälpas åt för att hon och andra i samma situation kan få hjälp med att bära dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s