En helt vanlig familj!

Jag satt och åt på restaurang i dag. På bordet bredvid mig kom det en helt vanlig familj och satte sig. Familjen bestod av en mamma och pappa med deras dotter som var någonstans mellan 8-10 år. De fick in menyn och började diskutera ved de skulle beställa, dottern bestämde sig snabbt för en hamburgare men sedan var det slut på snabbheten. Mamman och pappan diskuterade länge och tydligt vad de skulle äta för att bibehålla vikten. Pappan valde enligt mamman en något för stor köttbit och hade dessutom mage att beställa bakad potatis till detta – ”potatis är ju GI ovänlig”. Naturligtvis valdes vatten till maten då ”socker sätter sig runt midjan”. På detta sätt fortsatte det tills de äntligen kom fram till ett beslut.
Nog är det bra att vi försöker leva så sunt vi kan, men varför denna fixering? I hela vårt samhälle idag fixeras det på att kvinnor ska vara smala och vi killar ha uppumpade muskler. Kosttillskotten som i påkostade annonser pumpar ut detta budskap och dessutom lovar att det ska gå fort säljer som aldrig förr. Killarna på gymmet där jag är engagerad börjar allt längre ner i åldrarna fråga vad ”de ska ta” för att nå snabbt resultat.
Tillbaka till flickan på restaurangen, tänk om föräldrarna istället tydligt talat om för sin dotter att det saknar betydelse hur kroppen ser ut – det viktiga är hur den fungerar. Hade de haft denna inställning istället hade jag varit mycket lugnare kring våra barns framtida hälsa än jag är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s