Källskydd – för alla?

Expressen har under ett par dagar via olika kanaler tagit fram vilka personer som gömmer sig bakom anonyma signaturer på olika främlingsfientliga/rasistiska sidor på nätet. Låt mig först vara helt klar att jag står så långt ifrån de åsikter som förts fram på dessa sidor och varenda cell i min kropp ogillar den exkluderande och skrämmande människosyn dessa människor står bakom.
Så visst är det väl bra att lyfta fram dessa personer och låta dem paradera på våra löpsedlar ett tag till allmänt åtlöje, men är det så enkelt?
Jag kan dagligen läsa anonyma insändare i tidningarna där åsikter förs fram som skiljer sig från mina, det finns till och med anonyma insändare där man går till personangrepp (oftast mot lokal politiker). Ska då det vara ok för t. ex. mig att, om jag hade haft resurserna, plocka fram namnet på dessa personer och ”hänga ut dem”? Ett konkret exempel, om jag av rädsla för repressalier vill vara anonym i min kritik mot SD i t. ex. en insändare eller kommentar på nätet, ska då t. ex Avpixlat ha rätt att ta reda på vem jag är och publicera mitt namn till allmänt beskådande?
Jag tycker man ska stå för sin åsikt om man ska hävda den offentligt, kommer jag med kritik mot någon/något måste jag vara tydligt med vem jag är. Men nu har vi ett system där vi tillåter anonymitet i olika situationer och det är bara att acceptera. Är lite osäker om kommentarer i en blogg faller under lagen om källskydd, gör den det är Expressens agerande rent ut sagt farligt och ett hot mot deras eget arbete – vem kommer i framtiden våga vara anonym till en företrädare för media om deras identitet kan hängas ut. Bara för att åsikterna som framförs är motsatt mina egna måste väl ändå samma regler gälla? Är det alltid så som det gamla talesättet säger att ”ändamålet helgar medlen”, eller måste vi kanske fundera lite längre än näsan räcker på vad vi gör och vilka konsekvenser detta kan få.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s