Satans jävla människor – eller?

När jag gick och la mig igår var det väldigt många tankar som snurrade runt i huvudet. Nu kan man tro att det ver den stundande julledigheten och allt som ska hinnas med innan man kan sjunka ner i soffan och njuta som snurrade runt – men dessvärre var det andra saker. 

Innan jag gick och la mig igår fastnade jag i ett TV-program från BBC där deras reporter hade besökt Westbro Baptist Church och familjen Phelps. Det var deras syn på människor i allmänhet och homosexuella i synnerhet som gav mig kalla kårar längst ryggen och fick mitt adrenalin att pumpa.

De firade cancer som något bra då Gud använde sjukdomen för att rensa ut ”de med fel lära”, deras hemsida (även i själva adressen dit) talar om att Gud hatar homosexuella. Judarna är en annan grupp som attackeras och målas ut som jordens avskum då de dödade Jesus, deras ”reklamvideos” kunde lika gärna vara producerade av Hitlers propagandamaskineri.

Kyrkan och familjen Phelps hade dessutom den ytterst dåliga smaken att manifestera sina åsikter på platser där muslimer, judar, homosexuella eller cancersjuka begravdes, deras budskap är då att det är bra att personen dött för -som sagt- de hade ”fel tro” och var ”satans människor”.

Min spontana reaktion var att dessa människor mår dåligt och använder sitt hat mot andra istället för att jobba med sig själva, men dessvärre tror jag det är värre än så. Dessa människor verkar må bra av sitt hat, de är ju övertygade att de ”är på det rätta sidan” och alla andra är onda och fiender.

Det är lätt att avfärda dessa extrema åsikter som isolerade till just denna kyrka, för det ska erkännas att de sticker ut även bland den kristna extrem högern i USA, men dessvärre är det enligt mig att gör det lätt för sig. 

Vi ser hat överallt runt om oss, vi ser det i Ryssland som inför ”antigay-lagar”, vi ser det i Kärrtorp där Nazister anfaller barnfamiljer. Men vi ser även det när folkvalda politiker och deras familjer blir hotade till livet, ska jag vara riktigt ärlig känner jag ett hat mot familjen Phelps och deras kyrka. 

Vi kommer snart lägga 2013 bakom oss och för att citera vår Kung ”vända blad”. Låt oss gemensamt bestämma att 2014 kommer bli det år då vi alla jobbar hårt med oss själva för att öka förståelsen för andras sätt att tänka och vara, det år då vi slutar dela in världen i rätt eller fel och då vi börjar se varandras olikheter som styrkor istället för svagheter. 

Jag kommer aldrig lyckas få familjen Phelps och deras kyrka att lyssna på mig och ändra deras sätt att se på världen, men jag kan jobba bort några av mina egna olater. Vilka kan du jobba bort hos dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s