Är vi män dumma?

Jag har under helgen varit i Göteborg för att se när sonens lag spelade innebandy i Gothia Cup, mellan ”de egna” matcherna passade man så klart på att titta på andra matcher som pågick runt om. Det var under en sådan match jag fick något svart i ögonen och var ytterste nära att be en förälder ”dra något gammalt över sig”.

Matchen utspelades mellan två lag killar i yngre tonåren och de för ovanlighetens skull två kvinnliga domare. Domarna gjorde ett bra jobb även om de rörde till det lite för sig vid en händelse i matchen, men det händer alla domare då och då och inget konstigt med det. Pappan som tillhörde laget som fick domslutet ”mot sig” ansåg att det var felaktigt dömt och talade om det högt och tydligt med orden – ”nu tjejer får ni börja dömma korrekt”.

I mina ögon gjorde pappan två fel, för det första ska en förälder enligt mig aldrig lägga sig i spelet på planen på annat sätt än att heja på det egna laget. Men jag ska villigt erkänna att i stridens hetta när det är spännande och nerverna ligger utanpå kroppen brister vi alla på denna punkten lite då och då. Det andra felet, och det i mina ögon det allvarligaste, var att han använde uttrycket ”tjejer”. 

Det är kommentarer som detta som kan få mig se rött (eller svart då mina ögon tydligen blir kolsvarta när jag blir arg). Att pappan enligt mig på det sättet han sa det nedvärderade domarna bara för att de var kvinnor är tendenser jag hade hoppats vi hade lämnat bakom oss sedan länge. Visst kan tjejdomare precis som killdomare  fatta märkliga domslut i våra ögon, men det har knappast med deras kön att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s