Mellanmjölkensland…

Bild

Jag har nyligen kommit hem från en resa i USA, ett land jag verkligen gillar. Jag har många gånger funderat på exakt vad det är jag gillar, och jag tror jag kommit på det nu – kontrasterna.

USA är ett land där kontrasterna är stora och där man vågar ta ut svängarna. Du vågar vara en extremversion av dig själv och ingen tittar konstigt på dig om du står upp för vad du tror på och tycker.

 I vårt land, som jag för övrigt även älskar även det, har vi en liten annan syn. Här är vi uppfostrade att vara lite som titeln på Jonas Gardells show – mellanmjölk. Vi ska vara lagom (ett ord jag för övrigt hört endast finns på det svenska språket) och gärna vara oss själva men undvika vara det för mycket. Jag har starka åsikter och hamnar ofta i situationer där jag måste lägga band på mig själv för att ”passa in” och undvika sticka ut för mycket, gör man det kommer många sluta lyssna och ens åsikter faller platt till marken. Det är bra att komma in i en ny organisation (jobb eller privat) och tillföra ”nytt blod” så länge som man gör det på ett ordnat och mjukt sätt. Att komma in full av energi och vilja förändra världen dag 2 funkar riktigt dåligt – tro mig jag har lite naivt försökt. Även om organisationen och dess medlemmar tycker idéerna är bra så vänder man dövörat till om hastigheten är för snabb. Man ska göra allt – ja du gissade rätt- lagom fort!

På ett riktigt svenskt sätt ska jag naturligtvis erkänna att USA brottas med stora problem. Landet är om man ser på sista raden ett av världens fattigaste länder, men samtidigt det land där toppskiktet av de rikaste i välden bor. De censurerar varje form av svordomar och nakenhet i TV, medan man tillåter vem som helst gå in och köpa vapen och bära det öppet. Den gamla inställningen från vilda westerns tid där allt innanför min taggtråd är mitt och endast mitt och att jag får försvara det till varje pris lyser igenom i samhällsstrukturerna. Bara det växer på mina åkrar så skiter jag i resten skulle man kanske lite hårt beskriva lite av de extrema åsikter som helt öppet förkunnas av den sk. Teaparty-rörelsen. En organisation som har ett start fäste i det amerikanska samhället, hur starkt beror på var du är.

Även om USA är ett hårt samhälle där man betydligt lättare än hos oss stöts ut och där skyddsnäten är väldigt VÄLDIGT grovmaskiga så – och detta har jag skrivit om tidigare- är amerikanen en väldigt öppen och välkomnande person. Som amerikan ställer man upp för varandra och hjälper till när man kan. Man liter mer på hjälp från varandra och vågar att be om det snarare än att vända sig till samhället.

Jag kommer resa tillbaka till USA igen och uppleva mer av detta härliga land. Jag vill uppleva fler städer, träffa fler amerikaner och i glad vänners lag diskutera hur vi ser på varandras samhällen eller bara sitta på en veranda och dela några öl och njuta av att kunna vara en extremversion av mig själv. När jag sedan gjort det ett tag är det precis lika skönt att komma hem, få lite struktur och känna att även jag är lite mellanmjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s