Det perfekta livet!

Vad är det perfekta livet?
Ida Fladen en programledare från Norge har i ett antal program gjort allt som står i tidningar och på nätet för att finna det perfekta livet. Under tre månaders ställde hon om sin kost, tränade fyra gånger i veckan, skaffade en katt, gick i parterapi, ökade sin närvaro på sociala medier och besökte en plastikkirurgimottagning för en konsultation. Allt för att ställa om sitt liv till att bli perfekt.
Redan programmets namn Prosjekt Perfekt (ja det stavas så på Norska) är lite konstigt, för som Ida avslutar programmet ”Det många säger är det perfekta livet, är inte det perfekta livet”. Programmet och speciellt den avslutande meningen tycker jag indirekt ställer en viktig fråga – vad är perfekt? Och vem i så fall bestämmer detta?
Speciellt besöket på plastikkirurgimottagningen tyckte jag var skrämmande, efter besöket hade hon komplex för saker hon tidigare inte tänkt på. Delar på hennes kropp som hon tidigare varit nöjd med blev efter besöket helt plötsligt delar hon upplevde behövde ändras
Som Ida visar möts vi dagligen och i överflöd av budskapet att det liv vi lever kan bli bättre om vi bara gör si eller så. Vi ska en dag äta som stenåldersmänniskorna för att nästa dag svälta två dagar i veckan för att -när detta blivit omodernt- undvika alla kolhydrater. Vi ska sätta mål och utmana oss själva hela tiden och utvecklas som personer, samtidigt som allt detta fokus på oss själva pågår ska vi vara ödmjuka och tänka på våra relationer, vara en bra arbetskollega och vara ledig så mycket som möjligt med våra barn. Någon som är förvånade över att vi är mer stressade nu än någonsin?
Har vårt samhälle verkligen gått så långt att yta är viktigare än innehåll?
Jag tror vi måste tänka om, vi måste börja fundera mer på hur vi uppför oss både mot oss själva och mot andra, den vackraste fasad kan samtidigt vara det fulaste som finns om insidan är ett vrak. Självklart spelar yta roll, men yta kan vara så mycket och vem bestämmer vad som är bra? Yta är det första vi bedöms efter när vi träffar nya människor, men även om det är ett slitet uttryck så kommer äkta skönhet inifrån och det vinner alla gånger i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s