AB eller IF – är det egentligen någon skillnad?

Jag har genom åren suttit i olika styrelser på olika positioner, har även erfarenhet av att sitta i och leda politiska nämnder. Många gånger har jag fått frågan om och i så fall vad det är som skiljer att sitta i en styrelse i ett affärsdrivande företag och i en styrelse i en förening eller i en politisk nämnd.

I stort sätt är arbetet lika, det finns en agenda, det diskuteras vitt och brett, det skrivs protokoll och det fattas beslut, så långt är allt lika. Men de skillnader som finns är viktiga och kan sammanfattas i två ord – medel och mål – eller rättare sagt förhållandet mellan dessa ord.

Inom en affärsdrivande företag finns målen för att öka medlen, medan det inom föreningar och politiska organisationer är precis tvärt om. För att vara ännu tydligare, ett företag har som mål att tjäna pengar, en förening behöver pengar för att nå målen.

Jag tror föreningar generellt, och detta har jag skrivit om tidigare, behöver bli mycket duktigare på att kombinera dessa båda, här tror jag grunden till förening 2.0 ligger.

Låt mig ta min förening Friskis&Svettis som ett exempel, vi har ett mål där vi vill ”att få så många människor som möjligt i rörelse” ett fantastiskt inspirerande mål som genomsyrar allt vi gör. Vad jag tycker vi ibland glömmer är att vi måste våga ta betalt för det, vi behöver nämligen medel för att nå vårt mål. Hade vi varit ett företag kanske vi hade haft ett mål att vi skulle leverera x% i vinst till våra ägare och vi har träning som produkt för att nå dit. Den bästa produkten ger bästa avkastningen, med andra ord man kan ta bra betalt för det om bara produktens upplevda värde motsvarar det du får betala.

Vi inom Friskis&Svettis levererar många gånger produkter där det upplevda värdet vida överstiger den prislapp vi sätter, en känsla att det är lite fult att ta betalt för det vi levererar stöter jag på då och då. Vi måste som jag skrev innan våga sätta ett värde på det vi gör och våga ta betalt för det vi levererar, men vi ska aldrig ha som mål att tjäna pengar.

Vi ska använda pengarna för att vi ska kunna erbjuda ännu bättre produkter till fler, vi ska med de medel vi får in kunna få ännu fler människor i rörelse och de som redan rör på sig kunna få ett ännu bättre utbud (och kanske inspireras att röra sig på andra sätt). Vi ska även använda våra medel till att vara en motpol till den utseendefixering som råder och istället vara den aktör som är garanten för funktionellt starka kroppar som klarar av att verka i den allt tuffare värld vi rör oss i där kraven ökar varje dag – detta är vårt samhällsansvar och det är därför många av oss gladeligen lägger ner de timmar vi gör. Glädjen i att se människor utvecklas är utvecklande i sig själv (men det får bli grunden till ett nytt blogginlägg).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s