Nu räcker det!

Vi har en livlig debatt i Sverige just nu där ett parti helt och hållet har fått sätta agendan. Jag tycker det är bra, inte att ett parti så ska kunna dominera och styra och ställa men väl att vi lyfter upp deras kärnfråga till ytan och diskuterar det. Jag talar så klart om Sverigedemokraterna och invandringen.

Jag har länge haft svårt för alla etiketter vi ska klistra på varandra. Svensk, nysvensk, invandrare, andra generationens invandrare osv.. Har aldrig begripit poängen med detta tycker bara det tenderar att bli löjligt.

Jag tycker att det är rätt enkelt egentligen, har du ett svenskt pass (mao. är svensk medborgare) då är du svensk, annars är du Dansk, Tysk, Belgare, Kines, Somalier, osv..  ”Vår egen kultur utarmas” är ett uttalande man hör då och då, jag tycker det är trams och inget annat!  Vi har en stark kultur i vårt land som vi så klart är och ska vara stolt över, men vi har inte samma kultur nu som vi hade för 100 år sedan och tur är väl det.  Kulturer utvecklas och vi med dem, fattas bara. Men vi har även traditioner vi månar om och ska måna om, men dessa traditioner kommer alltid vara kvar så länge som vi vill. Det är vi själva som väljer om vi ska hålla kvar i en tradition eller om vi ska börja en ny.

Jag är kristen, uppfostrad enligt kristna värderingar och lever i ett samhälle som präglats av dessa värderingar, men jag är inte religiös. Jag gillar när en präst talar till våra barn om vänskap, kärlek och omtanke om andra, men jag gillar lika väl om dessa ord kommer från en Iman, Munk eller någon annan företrädare för en religion annan än den jag är uppväxt med. Det viktiga är budskapet och hur det framförs, inte vad personen som gör det tror på.

Vi kommer snart stänga av våra mobiltelefoner, stänga mailen och sjunka ner i soffan och ladda batterierna efter ett hektiskt 2014. Vad vi än tror på kommer Kalle Anka att komma klocka 15, vi kommer tända ljus och äta gott och förhoppningsvis umgås med familj och vänner. Kanske kommer vi till och med skänka en tanke till alla de som inte har en familj eller ett tak över sina huvuden. Hur som helst har allt detta väldigt lite med religion att göra eller var vi kommer ifrån. Vill vi lägga en religiös vinkling på julen – gör det, men acceptera att andra, likt mig själv, väljer att hoppa över den biten.

När vi sedan skriver 2015 hoppas jag att vi alla kan se förbi hudfärg och religion och fundera på vilket samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett samhälle som bara består av personer som tänker precis som jag och har exakt samma värderingar, eller vill vi ha ett samhälle där vi accepterar varandra för de vi är och gillar när vi utmanas att tänka i nya banor och se på oss själva och det vi gör med nya ögon. Jag väljer det senare, för där utvecklas jag.

En riktigt God Jul på er alla och ett Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s