En dyster dag!

Idag är vi alla mer eller mindre chockade över de fruktansvärda dåd som igår drabbade en tidningsredaktion i Paris. Choken var i och för sig störst under gårdagen och har idag sakta men säkert börjat gå över i ilska och vi har börjat vår jakt efter skyldiga.

Tidigt under gårdagen har jakten på skyldiga ”kidnappats” av de Islamfientliga strömningar som idag finns i vårt samhälle och vår andra största världsreligion har fått skulden. Visst verkar det vara personer som är troende muslimer som är skyldiga, men jag tror vi gör det för lätt för oss om vi tar vägen som skyller på Islam i största allmänhet. Vi människor vill gärna ha en enkel lösning på stora problem och då är det enkelt att finna en grupp vi kollektivt kan skylla på.

De personer som nu utfört detta dåd är – i brist på ett bättre ord- idioter! Men att låta alla som råkar ha samma religion som gärningsmännen följa med i vårt fördömande skapar bara motsättningar och kommer knappast lösa några problem. Även jag noterar att många av de dåd som rapporteras runt om i vår värld verkar ha Islam som den minsta gemensamma nämnaren, men med det sagt är det också den enda etikett av religiösa slag våra media sätter på gärningsmän. Aldrig har jag sett texter så som ”kristen vit man skjuter ner 20 människor på en skola” eller liknande, men skulle gärningsmannen tro på Islam är jag övertygad att detta skulle vara av ”allmänt intresse” och därmed publicerats.

Jag försvarar inte på något sätt det dåd som nu skett. Jag är precis lika chockad och förfärad som alla andra och önskar av hela mitt hjärta att de som gjort det kommer gripas så snart det bara går. Men jag tycker det svartmålande av en religion som nu sker är skapa fler problem än det löser.

Det hade varit enkelt om alla idioter samlats på ett ställe men så är det inte. Inom alla religioner, i alla yrken och i alla delar av vårt samhälle finns idioter – idioter som är beredda att göra och skylla på vad som helst för att få sin röst hörd, det verkliga motivet kan vi bara spekulera kring.

Idag är en dag av sorg och en dag när vår yttrandefrihet fått sig en törn, låt oss alla hedra yttrandefriheten med att inte utnyttja den till sitt yttersta åt andra hållet. För jag anser att med den frihet vi har i vårt land (och många andra länder) där vi får säga och skriva vad vi vill följer ett ansvar att använda denna frihet med förstånd. Bara för att det nu verkar vara tre idioter som just tror på Islam så måste detta inte per automatik betyda att resterande 1,7 miljarder muslimer har något med detta att göra.

Mina tankar går så klart till de mördades familjer och kollegor som idag måste känna en avgrundsdjup sorg, men mina tankar går även till de muslimer som liksom vi alla känner avsky inför det som hänt men ändå drabbas av det hat som nu flödar.

Det var inte på detta sätt 2015 jag ville 2015 skulle börja, låt oss nu alla se till att resten av året fortsätter i en annan riktning.

1 tanke på “En dyster dag!

  1. Pingback: Myracoaching's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s