Vem är jag?

Den tillsynes enkla frågan fick jag häromdagen, frågan var ställd i all välmening och inte på det där elaka sättet för att ta ner mig på jorden. Genast kom jag att tänka på filmen Runaway Bride med Julia Roberts och Richard Gere i huvudrollerna.

För er som inte sett filmen handlar den om en kvinna som varje gång hon ska gifta sig springer iväg och ångrar sig. Rickard Gere spelar en reporter som får nys om detta och skriver om det och ja ni kan säkert gissa hur filmen slutar men det är inte poängen. Det finns en scen i filmen där Rickard Gere frågar Julia Roberts hur hon vill ha sina ägg, det visar sig att hon har ändrar favorit tillagning av äggen efter den man hon planerar att gifta sig med. Frågan ställer Julia Roberts mot väggen för hon vet inte hur hon vill ha sina ägg, hon har varit alldeles för fokuserad på hur hon ska vara sin nya man till lags att hennes egen vilja har lagts åt sidan. Jämförelsen haltar kanske lite, men jag blev lika ställd över frågan om vem jag var som Julia Roberts blev över hur hon villa ha sina ägg.

Jag har en bra uppfattning över mina styrkor och svagheter, jag vet vad jag kan och vad jag ska överlåta till andra att göra. Här skulle min fru kunna fylla spaltmeter med anekdoter när jag missat denna del och hon t.ex. har fått springa över till en granne som är rörmokare för att få hjälp med något jag försökt mig på att på egen hand fixa.

Men trots att jag känner mig säker på mig blev jag med en gång osäker när frågan utvecklades till att jag skulle skriva ner vilka värderingar jag har som styr mitt agerande och hur jag skulle vilja att människor mindes mig. Att lite luddigt formulera sig i tanken är en bra start, men att skriva ner det är otroligt kraftfullt.

Det finns tillfällen i livet när man känner att en avgörande förändring av något slag inträffat. I mitt fall var det när jag gifte mig och när jag blev pappa, där någonstans blev jag så vuxen jag någonsin kommer kunna bli. Men avgörande förändringar kom även när jag utbildade mig till professionell coach och nu när jag fick frågan vem jag är. Jag känner att det tankearbete jag nu gör för att konkret kunna skriva ner mina innersta värderingar kommer förändra mig och att jag kommer bli bättre på att kunna sätta ord på det jag tidigare bara känt. Jag kommer förhoppningsvis vara tydligare i min kommunikation då jag säkrare kommer veta varför jag tycker si eller så.

Så mycket vet jag dock redan nu att jag vill ha mina ägg vändstekta med punktera gula, hur vill du ha dina ägg?

1 tanke på “Vem är jag?

  1. Det är lite olika hur jag vill ha mina ägg.. det beror på omständigheterna. Lika så tror jag att omständigheterna påverkar vem jag är. Jag kan inte säga att jag är si eller så. Jag utvecklas och förändras hela tiden – hoppas jag. Det som var jag för fem år sedan är inte jag idag.

    Precis som du är jag medveten om många av mina styrkor och många av mina mindre starka sidor – i de situationer som jag är hyfsat van vid. Men när/om det dyker upp en ny situation kanske nya sidor hos mig dyker upp som jag inte varit medveten om. Vem är jag då?

    Jag är inte heller samma person i alla situationer. I skolan är jag förälder och uppför mig på ett sätt, i en klientsituation på ett annat sätt, med kollegor ett sätt – med vänner ett annat. Vissa grundläggande åsikter finns – Det är inte så att jag i arbetssituationen tycker om ”pannkakor” medan jag ogillar ”pannkakor” i en annan situation. Men i ett sammanhang kanske jag är den drivande och i ett annan sammanhang den som följer. ÄR jag då en drivande eller en följande person?

    Det finns inget enkelt och tydligt svar på vem jag är. Jag är en – jag är alla – hela tiden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s