Kommunikation – hur svårt kan det vara?

Har du någon gång känt att vad du än säger så är det ingen som begriper din ståndpunkt, att alla som finns runt om dig är idioter? Hur allt du säger antingen bara passerar utan att fastna och/eller missuppfattas, eller för all del motsatsen att din konversation bara flyter på och ni verkar ”tala samma språk”.
Kommunikation i alla former har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag fascineras hur vi kan tala om samma sak men ändå tala förbi varandra. Hur vi människor har de bästa intentioner i världen med det vi säger ändå kan trampa så fel och att vi sedan är totalt ovetande varför det blev som det blev.

Jag vågar påstå att ingen av de otaliga böcker som finns i ämnet kommunikation har helt rätt. Alla har guldkorn vi ska ta till oss, men till slut måste vi forma ett eget sätt att kommunicera som passar vår personlighet. Skulle vi helt anamma någon annans sätt blir det bara fel och konstruerat och det viktiga vi har att säga kommer hamna i skuggan av en känsla att något stämmer dåligt. Jag har fastnat för en bok som heter ”Omgiven av idioter” av Thomas Erikson. Denna bok fokuserar på hur vi är och fungerar som människor, hur vi kommunicerar på olika sätt och vad vi behöver höra för att budskapet ska gå fram. Måste erkänna att bokens titel var en bidragande orsak att den hamnade i min ägo, kan lova att det blir diskussioner när kollegorna ser den på skrivbordet.

Vi är alla unika, både i utseende och i sätt att vara. Denna unikhet måste vi bli bättre att ta tillvara i framtiden och vårda. De företag som vågar släppa loss de anställdas unikhet och vågar låta dem kommunicera på det sätt som passar dem bäst tror jag kommer vara de som vinner i längden. Med det sagt gäller det att vara vaksam på att alla sätt att kommunicera passar inte alla mottagare, så vi måste samtidigt vara lyhörda och anpassa sändaren till mottagaren så att budskapet går fram.

Egentligen är kommunikation rätt enkelt; bestäm vad du vill ha sagt – säg det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s