Talangfabriken

Let’s dance, Fame Factory, Idol, Britain got talent är bara några få exempel på alla de talangtävlingar som visas på TV,  lägg därtill alla lokala tävlingar så blir det rätt många.

Jag har som många andra tittat på en del av klippen som finns på YouTube och tappar nästan hakan över vilka talanger det finns runt om i världen. Den ena efter den andra stiger upp på scenen och sjunger, dansar, trollar, …. som man ibland tappar hakan. Gemensamt för alla är att de har andra yrken egentligen som de säger de vill sluta för att syssla med just sin talang.

Nu är jag så klart fullt medveten om att detta är TV och att produktionsbolagen styr med järnhand för att det ska bli bra visuellt, men någonstans tror jag de snuddar vid sanningen. Det är väldigt många som jobbar med en sak men går och bär på en talang för något annat.

En förväntad fortsättning på denna text hade kanske varit att jag uppmanat alla att följa sitt hjärta och like Nikes slogan – just do it! Det hade jag i och för sig hade jag kunnat skriva , men jag är fullt medveten att lika lätt det är att skriva just de tre orden lika svårt är det att göra det. Vi har väldigt många hinder och måsten som vi behöver ta hänsyn till så att bara släppa allt och ge sig ut på okända vatten är få förunnat.

Men tänk om vi skulle kunna ha talangtävlingar på våra företag, tänk om vi på något sätt skulle kunna inventera vad våra kollegor brinner för och hur vi skulle kunna utnyttja detta bättre. Tänk om det vore så enkelt som att låta två medarbetare byta arbetsuppgifter för att få igång ett driv i en avdelning, eller kanske till och med vara så drastisk att chefen åter ger sig ut på fältet för att sälja då det är där han trivs bäst och låta personen i receptionen bli chef istället då hon passar väldigt bra som just det.

Det hade blivit ett väldigt tråkigt tv-program så jag har inga förhoppningar att något produktionsbolag nappar på idén, men det hade varit väldigt intressant att följa utvecklingen om något företag hade vågat ta steget och på allvar fråga de anställda vad de VERKLIGEN vill göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s