Utvecklingssamtal!

Jag har idag haft det årliga utvecklingssamtalet. Redan rubriken fick många att känna rysningar i hela koppen – med all rätt. Jag har genom åren haft många varianter av utvecklingssamtal av skiftande kvalité (oftast sämre). Mötet har varit något som chefen snabbt velat få överstökat och baserat sig på någon mall som laddats ner från nätet, eller ett formulär han själv utsattes för i början av sin egen karriär. Någon som känner igen sig?

Men denna gång var det helt annorlunda, för första gången känner jag att samtalet var ärligt menat och syftet var att få mig bli bättre, att vi diskuterade saker som verkligen hade betydelse och att den handlingsplan som togs fram var realistisk. Kan ärligt säga att jag för första gången i min karriär lämnade ett utvecklingsmöte med en skön känsla i kroppen.

Vad skilde då detta samtal från de andra jag haft? Ja för det första så finns det en kultur på företaget där jag jobbar att vi alla vill göra varandra bättre. Vi vill hela tiden sporra och utmana varandra till att utvecklas, denna känsla genomsyrar allt vi gör hela tiden.

Jag har genom åren tagit feedback personligt. En stor del beroende på att den feedback jag fått bara varit fylld med  kritik framfört på ett negativt sätt. Kritiken har oftast varit baserat på olika typer av kvantitativa brister. Ibland har kritiken varit befogad andra gånger orättvis, men det har alltid framförts på ett sätt där det varit tydligt att vad jag hade får åsikt var av mindre betydelse. Min insats i utvecklingssamtalet var att i olika skalor fysisk markera hur jag hade det med t. ex. arbetsbelastning, trivsel, samarbete med chef osv. Ibland har skalorna varit en + / – skala, ibland en färgskala i rött / grönt, men värst var det när skalan gick från en glad smiley till en ledsen variant. Denna lapp sattes oftast in i en pärm för att se dagens ljus tolv månader senare och använda som jämförelse. Känslan efter den typen av samtal har mer varit att där försvann en timme i mitt liv som jag aldrig får igen.

Utvecklingssamtalet är ett viktigt redskap för att våra företag ska utvecklas genom sina anställda. Slarvas samtalen igenom riskerar företagen antingen stå stilla och stampa eller ännu värre röra sig bakåt då personalen slutar.

2 tankar på “Utvecklingssamtal!

    • Många gånger (har jag förstått nu i efterhand) tycker ledaren/chefen att det är precis lika jobbigt som du. Detta kan bero på dåliga erfarenheter själv och/eller bristande färdigheter hur man gör – inget som går att läsa sig till på internet 5 minuter innan, det måste tränas.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s