Vad 17 ligger bakom?

Då och då dyker det upp artiklar  om asylsökanden som på olika sätt protesterar mot det tillfälliga boende de erbjuds, snabbt delas dessa artiklar på sociala medier och brukar oftast vara de delningar som kommenteras mest. Det som skrämmer mig är hur snabbt vi dömer och hur enkelt många av oss kan stämpla människor så som ”parasiter” och ”otacksamma j-vlar” utan att ta reda på vad som ligger bakom. Vi dömer med blixtens hastighet, men har så svårt att ändra oss om vi får hela bilden.

Bara av detta första stycke har redan en del av er som läser bildat er en uppfattning om mig och hur jag kommer tillbringa resterade rader att idiotförklara de som tycker som ovan, men jag måste göra er besvikna.

Ja jag tycker ni som dömmer snabbt och som utan att känna människorna klassar dem som ”parasiter” är dumma i huvudet, där har ni rätt. Men även jag, som tycker mig ha ett stort hjärta och anser vi som ett rikt land har råd och därmed ska hjälpa så många vi bara kan undan krig och förföljelser, reagerar på protesterna. Jag kan så klart inte sätta mig in hur det är att behöva fly från sitt hemland och ibland även behöva lämna en stor del av familjen kvar i hemlandets kaos, det måste vara fruktansvärt. Men jag har ändå svårt att ser hur en närhet till b. la. ett köpcentrum (som angetts i mer än en artikel) är anledningen till att protestera. Som sagt har jag svårt att sätta mig in hur det är att vara på flykt, men inbillar mig att jag hade varit väldigt tacksam för att bara få tak över huvudet, en säng att sova i, och möjlighet att utnyttja en toalett.

Men jag ska leva som jag lär och vill väldigt gärna ha respons från er vad det är som ligger bakom deras protester. Jag vill på verkligen veta, för jag anar att vi långt ifrån har fått hela bilden i artiklarna som skrivs.

2 tankar på “Vad 17 ligger bakom?

 1. Sannolikt ligger det uppgifter från flyktingsmugglare bakom. Du får höra att i Sverige får alla familjer eget hus. Alla får jobb. Alla får bo var de vill. Måste ju marknadsföra för att flyktingen ska betala ibland flera 100000 för att få komma till just Sverige. Och eftersom du har råd betala detta så tillhör du inte de fattigaste i ditt land. Du är van att få som du vill.
  Och så hamnar du i en barack med våningssängar och tvingas dela rum med tre andra män. Klart du blir frustrerad och protesterar.
  Hur löser man detta? På något sätt måste de som flyr till Sverige få veta sanningen. Flyktingförläggning. Långa köer. Sannolikt inget jobb de närmsta fem åren. Eget hus kan kanske köpas om 15-20 år om du lyckas hitta ett jobb.

  Gilla

  • Så kan det kanske vara, förväntningarna överstiger utfallet. Jag har svårt att se hur vi rent praktisk ska kunna justera förväntningar och korrigera den bilds som ev. målas upp. Att som SD annonsera i andra länders tidningar (”no money, No jobs, No homes”-kampanjen) är inget jag står bakom. Vi är och ska vara ett land som hjälper – det har vi råd med. Men vi måste våga diskutera de problem som finns öppet med syftet att hitta lösningar och inte som en del grupper vilja stänga och slänga ut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s