Najat Vallaud-Belkacem

Najat_1Tjejen på bilden heter Najat Belkachem och föddes 1977 i en fattig del av Marocco.

Vi har inte alla samma förutsättningar i livet, vi föds in i och växer upp under förutsättningar vi på olika sätt måste förhålla oss till. En del har tillsynes en enklare start medan andra verkar ha en riktig brant backe framför sig.

Vi hanterar livet på olika sätt , antingen accepterar vi bara att livet är på ett visst sätt och följer med, vi hoppas livsströmmen ska ta oss till något annat oklart vad.  Eller så sätter vi upp mål och visioner för oss själva och aktivt jobbar för att uppnå dessa.

Många mycket mer lärda kvinnor och män än jag har flera gånger upprepat att livet blir vad du gör det till: ”life isn’t about finding your self, it’s about creating yourself”.

Du bestämmer till stora delar själv hur ditt liv ska bli, men som sagt vi kämpar med olika förutsättningar och för en del är förutsättningarna riktigt tuffa och kanske till och med oövervinneliga. I de fall där hindren tornar upp sig så toppen försvinner uppe i molnen måste vi har ett samhälle som hjälper till, men det ska detta inlägg inte handla om det sparar jag till senare.

Tjejen på bilden kanske du undrar? Jag vet inte vilka mål eller visioner som far runt i huvudet på henne när bilden togs. Jag vet inte vad hon hade för drömmar kring framtiden, men jag vet att det är samma tjej som är på bilden nedan.

Najat_2Sedan den 24 augusti 2014 är hon Frankrikes utbildningsminister.

Ok, kanske du tänker jag har ingen ambition att bli politiker eller ändå mindre ambitioner att bli minister. Nä kanske det, men du har säkert andra drömmar och visioner kring ditt liv. Du går idag kanske och drömmer att göra något helt annat än det du gör – vad hindrar dig?

Visst har vi hinder för att göra saker vi innerst inne vill och drömmer om, vi behöver en lön för att försörja oss och våra kära, vi kanske av olika skäl har ett behov av en social status, vi kanske har förväntningar från omvärlden på oss vi inte kan strunta i. Må så vara, så länge vi gör ett aktivt val och accepterar detta val kommer vi utvecklas och må bättre.

Väljer du att stanna kvar på ett jobb du inte trivs med är det ditt val och detta är helt ok, acceptera då det och leta efter andra vägar att utveckla dig på. Engagera dig i någon förening/organisation som triggar nya sidor hos dig själv, testa att åka vattenskidor eller fallskärmshoppning, våga utveckla dig kreativa sida och börja måla eller skriva.

Kort sagt fundera på var du är idag och var du vill vara om säg 10 år. Blicka framåt och skriv ner de hinder som finns på vägen, för hinder och motstånd har alla, och fundera på om du behöver hjälp att flytta hindren eller om det är hinder du fixar själv.

Trivs du där du är idag? – ett STORT grattis, om inte gör något åt det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s