Komplettering är vägen framåt!

Under en nyligen avslutad resa till Mallorca där min fru och jag testade att cykla runt istället för att bara ligga vid poolen/stranden skrev jag ett inlägg på Facebook, hälften på skämt hälften på allvar.Jag skrev att vi efter 25 års äktenskap kompletterar varandra bra, hon är en klippa i alla uppförsbackar och jag visar min starka sida i nedförsbackarna. Det går att tolka detta i det oändliga men jag lämnar det till ett annat tillfälle. Men där på sadeln på den Spanska landsbygden fanns det förutom tid att njuta av landskapet som vi for igenom även tid till reflektion.

Våra arbetsgivare kommer kräva allt mer av oss som individer i framtiden. Anledningen är kraven på dem ökar från ägare och från marknaden. Resultatet av det allt mer pressande klimatet är att vi ser fler och fler  går (några springer) rakt in i den berömda väggen. En tidigare amerikansk kollega till mig berättade att hon och hennes man så gott som varje natt under en till två timmar var vakna för att svara och skriva mail för att hinna med morgondagens uppgifter, jag nämnde för henne vad en tidigare CEO jag haft sagt till mig – ”man ska ha tid att leva också”. Orden passerade henne bara förbi precis som hon inte riktigt förstod innebörden, det var så främmande för henne att tänka på något annat sätt än hon gjorde idag.

Men hur ska vi då göra? Världen runt om oss kommer knappast under överskådlig tid sakta ner, vi kommer knappast få mindre att göra och vi kommer garanterat få ökade krav på oss. 

Jag tror lösningen ligger i ledarskapet på våra företag, för att klara framtiden och de ökade kraven måste vi utveckla våra ledare bättre. Ledarna ska dels kunna coacha sina medarbetarna att jobba smartare, fundera lite på om det alltid ger önskat resultat att ”springa fortare”. Men ledarna behöver också bli bättre att utnyttja kompetensen hos de anställda. 

Det är inte så att vi är isolerade öar på våra jobb idag där alla ska kunna göra allt och det lika bra och mycket. Enligt min mening måste vi jobba betydligt mer tillsammans och komplettera varandras kunskaper bättre än vi gör idag (lite som min fru och jag, hon drar i uppförsbackarna för hon är starkare och jag nedför för där kommer jag bäst till min rätt). 

Ska våra företag klara framtiden hjälper det inte om bara en individ lyckas, det är den totala framgången som har betydelse. Precis som ett lag i sportens värld, du har några som ska göra mål, andra ska passa upp bollen och fördela spelet, några har till funktion serva spelarna utanför planen och slutligen finns där en tränare som ska skapa förutsättningar för laget att prestera på topp. 

Nu kan man kanske undra om det nu är så enkelt, varför gör inte fler ledare på det sättet? Svaret är att man för det första måste ha ledare som gillar människor, tyvärr har jag mött motsatsen och då hjälper det inte om du så använde alla verktyg i lådan – det bara fungerar inte. 

För det andra har vi som sagt med människor att göra och alla är som vi vet unika, vi måste ge våra ledare tid att vara just ledare. Hur konstigt det än kan låta tror jag att de företag som låter sina ledare avsätta tid för att kunna planera och reflektera över sitt ledarskap är de företag som kommer lyckas bäst. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s